Huvudtalarna var riktiga höjdpunkter. För mig och många andra är det alltid något speciellt att höra Richard Stallman berätta om sitt liv och sina tankar om fri programvara. Richard Stallman FSCONS 2011Att han dessutom tog på sig en helgongloria och höll en predikan om Church of Emacs var otroligt uppskattat. "There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels." Till slut förvandlades han till auktionsutropare och fick in 2000 kr för en kramgo GNU i en dockas storlek. Allt för att samla in pengar till FSF. Hacktivisten Christina Haralanova skippade sitt planerade föredrag och pratade om vikten av inkludering, tillgänglighet och samarbete. Som exempel använde hon faktiskt FSCONS där arrangörerna aktivt arbetar med dessa frågor, bland annat genom sitt nya manifest som alla kunde kommentera under konferensen. Dessutom gjorde hon alla uppmärksamma på tolkarna i teckenspråk från Nordiska Folkhögskolan. Tolkarna deltok på några utvalda föreläsningar, bland annat en presentation av en modul till VLC som läser upp undertexter för människor med lässvårigheter.

Totalt 50 talare på två dagar plus Lightning talks är imponerande. Blandningen av professionella föreläsare och folk som gör sitt första framträdande inför publik, är för det mesta positivt och ibland överraskande. Självklart kan det vara svår för någon som sitter större delen av året framför en datamaskin att ta plats på scenen. Men publiken är generös och tålamodig.

Helgens händelser filmades och kommer att släppas på nätet. Antagligen tar det en stund, men det är väl värt att vänta på. Dessutom brukar det publiceras en hel del bilder och texter.

Nu ser vi fram emot FSCONS 2012. Medan vi väntar är det viktigt att ge sitt stöd genom att gå med i FFKP och kanske ge FSCONS en eller ett par Flattr! Ses nästa år!