Linuxmaskoten Tux - av Larry Ewing, Simon Budig och Anja GerwinskiGNU/Linux är ett operativsystem liksom Microsoft Windows och Mac OS X (Operativsystemet är det som kontrollerar programvara och hårdvara i din dator). GNU/Linux är fri programvara och det finns otaliga distros(versioner) som kan användas gratis. Vem som helst kan ladda ner källkoden och göra ändringar efter sina egna behov. GNU/Linux styrka består i att tusentals människor runt hela världen ständigt testar och förbättrar systemet. Många använder systemet för att det är flexibelt, snabbt och stabilt. Dessutom är sånt som virus ett försvinnande litet problem.

Många stora företag använder Linux (tex Google och Amazon) och ett stort antal utvecklare är anställda av tex Novell, Sun Microsystems och IBM. Men många programerar Linux helt gratis.

Linux utseende och funktioner skiljer sig kraftigt från Windows och Mac. Även programen är helt egna. Det finns många program som fungerar på flera operativsystem, som Mozilla Firefox och OpenOffice.org, men de flesta är utvecklade för ett system.

Termen GNU/Linux är en sammansättning av GNU och Linux. GNU är ett projekt som utvecklar fri programvara och Linux är en kärna utvecklad av finnen Linus Torvalds 1991. Oftas kallas operativsystemet för enbart Linux utan att kreditera GNU-projektet. Varför man gör så har flera orsaker men här använder vi genomgående GNU/Linux.


Läs mer på:

GNU.org: Definitionen av fri programvara
Wikipedia: Linux